Gruppebilde, talekonkurransen

Unge med talelyst

Vestlandets talekonkurranse åpnet en ny arena for unge under 30 år


Av: Tord Eiken   Foto: Milena Nowak


Finalen gikk av stabelen 9. mars i Grieghallen, men det ligger mye arbeid bak kulissene. Selve idéen er det fire unge studenter i Bergen som står bak: Umid Razm (BI), Alexander Muri (NHH), Sara Furuholmen (Psykologi) og Steve Contreras (Juss).

Vi har tatt en prat med Steve om hvordan konkurransen ble til.

Hvordan kom dere på idéen om en talekonkurranse?

– Vi var fire studenter med et brennende engasjement for tale og formidling. Evnen til å kunne uttrykke seg på en god måte som treffer andre er viktig. Det er avgjørende for å bli hørt og tatt seriøst. Vi ønsket å skape en arena for unge voksne der de fikk trene på formidling og dele historien sin. Årets tema var «identitet» og vi ønsket med dette å se hvilke forhold i livet som bygger identitet. Hvordan har for eksempel dialekten din, familiebakgrunnen eller utdanningen din formet deg som person? Vi ønsket å fremheve det unike, som får frem hva vi egentlig har til felles. Det er gøy å se årets vinner dele sin personlige historie som resonnerte med så mange (Talen som vant ligger nederst i saken. red.anm.).

Årets vinner, Rahman Chaudhry (21). FOTO: Milena Nowak

Nå har vi sett finalen i Grieghallen og står igjen med en vinner. Hvordan har prosessen vært frem mot dette?

– Studentersamfunnet feiret 85 år, og vi så på dette som en fin mulighet for å være en del av deres program, noe de sa ja til. I tillegg til Studentersamfunnet har vi hatt støtte av Bergens Tidende, SpeakLab og UIB. BT publiserer de tre beste innleggene, så det er vi takknemlige for. Selve konkurransen har bestått av 3 deler. Først måtte deltakerne sende et klipp av seg selv, der de snakket om identitet. Av disse plukket vi ut de ti beste kandidatene. Disse kom videre til del to, et introkurs i presentasjonsteknikk hos SpeakLab. Her fikk de tips og triks av Arne Møller, i tillegg til trening og tilbakemelding. Etter kurset ble de fem beste kandidatene sendt videre til finalen. Da var det bare siste etappe igjen. Finalistene fikk fire minutter til å tale foran publikumet i Grieghallen.

Hvem satt med det siste ordet og valgte ut vinneren?

– Finalistene ble vurdert av en jury bestående av rektor ved UiB Dag Rune Olsen, Siri Lill Mannes, leder av Studentsamfunnet i Bergen Jògvan Helge Gardar, og kommentator i Bergens Tidene Morten Myksvoll.

Les vinnertalen «på grensa til haram» av jusstudent Rahman Chaudhry HER

Her er årets finalister:

Rahman Chaudhry (1. plass)

Stine Svellingen (2. plass)

Magnhild Solvoll (3. plass)

Ingvild Thorvik

Helene Danielsen


Kommentarer er stengt.