profil, Heidi red02

Trygg formidler på fem dager

Heidi T. Ryste var deltaker under Boost Camp 2018. Dette er hennes opplevelse av SpeakLabs sommerskole.


Tekst: Heidi Torkildson Ryste & Tord Eiken


De fleste som deltar på SpeakLabs sommerskole får kjenne på økt puls. Boost camp 2018 var intet unntak. Heidi hadde akkurat levert masteroppgave i krisekommunikasjon da hun møtte opp til fem dager med intensiv trening.

Første dag foran et fremmed publikum

Mange har fått prøve seg på det røde teppet

Det er mandag og første dag av SpeakLabs sommerskole. Jeg ser bort på det røde, runde teppet på gulvet og stiller meg der, i midten av rommet. Foran en gruppe fremmede personer starter jeg på min to minutters innøvde presentasjon uten hjelpemidler. Ordene stokker seg litt og jeg forsøker å late som ingenting. Jeg forsøker å skjule nervøsiteten foran tilhørerne. Noen av dem vet jeg holder presentasjoner ofte og har prestisjefylte jobber. Det ene poenget glemmer jeg, det andre kom ikke helt på den måten jeg hadde sett for meg, men jeg kom meg gjennom.

Det gjorde også de tretten andre i gruppa, selv om noen var svært synlig nervøse. Andre hadde ikke forberedt seg og noen avbrøt seg selv med «der stoppet det helt opp». Noen av presentasjonene husker jeg ikke, andre tenkte jeg var for spesielt interesserte. Noen var helt ok, men ingen «wow-faktor».

Spol fire dager frem og de samme personene leverer en festforestilling jeg fremdeles får litt hjertebank av. Plutselig er det helt tydelig hva som er hovedpoengene. Borte er «ehh» og «nå kom jeg ut av det». Ingen starter presentasjonene med navnet sitt og hvor de kommer fra. I stedet kommer anslag som vekker oppmerksomheten, berører og jeg tar poengene. Jeg får til og med lyst til å vite mer om Direktoratet for økonomistyring, som en av presentasjonene handler om.

Les mer: Ta steget du også – du risikerer bare å bli bedre

Les mer: Gjensyn gav nytt boost!

Så hva skjedde?

Alle deltagerne på SpeakLab Boost Camp ble markant bedre på presentasjon og formidling i løpet av uka. Det var flere suksessfaktorer ved kurset som bidro til det. Den aller viktigste er den praktiske delen av kurset, at du må øve på det du lærer. Du får trent deg på live tv-intervju, stemmebruk, presentasjon og får 1:1 veiledning mens du får se egen presentasjon på tv. De praktiske øvelsene varieres med teori om kroppsspråk, hvordan bygge opp presentasjoner, hvordan bruke sosiale medier og krisekommunikasjon.

Kurset har et begrenset antall deltakere og mye av undervisningen og treningen gis i mindre grupper. Det betyr tett oppfølging og mulighet til å tilpasse seg deltakernes ønsker og forventninger.

Ut av komfortsonen

Å melde seg på Boost Camp er å gå ut av komfortsonen, men Siri Lill Mannes og Arne Møller, som er hovedinstruktører, klarer å skape en så god og trygg stemning at det føles bra og til tider veldig gøy å gjøre det. Etterpå sitter du igjen med praktiske arbeidsmetoder som fungerer og en trygghet på at du kan være en skikkelig god formidler. Det har du fått vist i praksis. Jeg har aldri gått på folkehøyskole, men den stemningen jeg opplevde på Boost Camp 2018 er kanskje det nærmeste jeg kommer. Før uka var omme, var det allerede snakk om reunion. Jeg kan bare anbefale å sikre seg en plass på neste års Boost Camp og kan nesten garantere at du ikke kommer til å angre.

Heidi fikk pris for årets beste masteroppgave i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger i 2018. I videoen forteller Heidi hvordan du kan bruke sosiale medier for å kommunisere under krise (Saken fortsetter under videoen).

Boost Camp 2019, 1.-5. juli!

Sett av fem dager i sommer til å bli en bedre formidler.

Er du, eller kjenner du noen som er interessert i å delta på kurset?

Årets sommerkurs er nå åpent for påmelding. Kontakt oss, eller meld deg på HER

Mer informasjon om kurset finner du HER

  • Pris ved påmelding før 1. april: 13.950,-.
  • Pris ved påmelding fra og med 1. april: 14.950,-

Kommentarer er stengt.