Ove intervjuer Tiril

Fra OL til sommerskolen

”Det finnes ingen dårlig historie, det finnes bare dårlige historiefortellere”.

I sommer gir Ove Sjøstrøm sine beste tips for hvordan du skal nå frem med budskapet ditt.


Av: Tord Eiken


Journalist Ove Sjøstrøm har lang fartstid fra TV og media. Han har blant annet jobbet 12 år i TV2, mange år som utenriksreporter. I sommer skal Sjøstrøm være instruktør på årets Boost Camp i Bergen.

Bilde av Ove i AfghanistanErfaren journalist

I media brukte han mye tid som krigs- og konfliktreporter. Han var blant annet en av de første til å dekke angrepet på den norske leiren i Meymaneh i 2006. Sjøstrøm har også vært med å dekke flomkatastrofen i Sørøst-Asia i 2004.

I vinter var han i Sør-Korea og dekket vinter-OL. Selv om innholdet er veldig forskjellig, mener Sjøstrøm at det er mye felles i måten man formidler på.

De olympiske leker

At OL ble holdt i Pyeongchang synes han kanskje var litt rart. At det skal skapes interesse ved å holde et OL forstår han, men han tviler på at det blir en folkebevegelse i nærmeste fremtid. Tross dette var han veldig imponert over avvikling av arrangementet.

– Sør-koreanerne var tydelig stolte over å være vertsnasjon. Praktisk sett gikk det meste fint. I starten var det ikke mye folk på tribunene, men de begynte raskt å busse inn publikum. Å være der under OL var fantastisk, men det var mye jobb og lite tid til å se seg rundt.

 

Få frem historien

Bilde av Ove og Lindsey Vonn

Sjøstrøm mener det er relativt lett å lage en reportasje fra idrettsarrangement. Historien bak resultatet er viktig. Å få frem og formidle historien gjør et mye sterkere inntrykk hos publikum. Uavhengig av situasjonen. Han sier selv at det kan høres rart ut, men måten å formidle på er ganske lik.

– Om du skal dekke OL eller flomkatastrofen, er det historiefortelling som er nøkkelen. Hvis man har mulighet til å bruke bilder er dette et godt verktøy. Man kan ikke fargelegge språket så mye at det kan erstatte et godt bilde, sier bergenseren.

Det er ikke alltid man har mulighet til å bruke visuelle hjelpemidler. Sjøstrøm har dette rådet:

– Skal du bare jobbe med tekst kan det være greit å utdype og forklare. I muntlig formidling er det ofte motsatt. Det beste er ofte å bruke få ord.

Som Bergenser erkjenner han at dette er noe han har måtte jobbe med.

– Jeg har kjempet mot meg selv, sier han og ler.

Det finnes ingen dårlig historie.

”Det finnes ingen dårlig historie, det finnes bare dårlige historiefortellere”. Dette fikk han høre tidlig i karrieren sin. Han mener at erfaringene som journalist har gjort han mer observant.

– Jeg har blitt flink til å finne den interessante historien i det som kanskje ser kjedelig og grått ut, konkluderer han.

Sjøstrøm prøvde en tid å forlate journalistikken, men fant ut at det ikke var noe annet som passet han.

– Jeg har prøvd mye rart, men jeg kunne ikke de tingene. Jeg kan fortelle historier og er genuint opptatt av samfunnet vi lever i.

Les mer: Ta steget du også – du risikerer bare å bli bedre

Les mer: Hopp i det – du blir bedre hvis du vil!

 

Ser frem til sommerskolen

Journalisten har tidligere vært instruktør på SpeakLab sin sommerskole, og gleder seg til å møte nye kursdeltakere i juli.

– Det at de kommer med en åpen holdning og tør å utfordre seg selv, er noe han setter pris på. Å stå foran et publikum og presentere noe, er krevende. Ser man på dette som en læringsprosess så utvikler man seg mye.

Han er også tydelig på at deltakerne kan veldig mye, men at de må formidle det på en strukturert måte.

– Ofte når de kommer til oss er de veldig klare på innholdet de skal formidle, men kanskje ikke så klare på formuleringene. Det er ikke så vanskelig å ramse opp informasjon og detaljer. Å formidle informasjon og detaljer på en måte som publikum forstår, det er krevende.

Sjøstrøm er klar på at struktur er en av de nyttigste tingene man lærer på kurset.

– Man må være klar over at en presentasjon blant annet trenger en god begynnelse, hoveddel og avslutning. Gjennom trening og bevisstgjøring rundt modellene SpeakLab bruker, så blir de fryktelig gode.

Sommerskolen er til for å gi deltakerne innsikt og trening i presentasjon. Det har også vært en sosial arena der folk blir utfordret.

– Sosialt sett er det morsomt å se utviklingen. Det går fra å være en litt nervøs stemning til at de blir en veldig sammensveiset gjeng. Kurset er lærerikt, men mange blir nok overrasket over hvor gøy det er.

I år som i fjor kommer Sjøstrøm og de andre instruktørene til å dele kunnskapen sin.

– Hvilke erfaringer kommer du til å ta med deg i år?

– I år kommer jeg nok blant annet til å vise litt ”behind the scenes” fra OL. Jeg har en del klipp og eksempler som demonstrerer struktur på en god måte, sier Sjøstrøm og smiler.

 

Kontakt oss HER for mer informasjon eller påmelding til Boost Camp 2018


Legg igjen en kommentar