Bilde av sal

Utfordrer Norge til taletevling

En personlig historie om verdier og organdonasjon tok i høst Aleksandra Olsen til topps i talekonkurransen «Ta ordet!». Nå vil professoren bak konkurransen ha med unge fra hele landet.


Av: Ove Sjøstrøm


I den nesten fullsatte Universitetsaulaen i Bergen utfordret Aleksandra Olsen (18) fra Ålesund videregående tilhørerne med disse ordene:

VANT FINALEN: Aleksandra Olsen fra Ålesund VGS vant finalen i Ta Ordet! 2017.

«Du kan redde min søster. Søsteren min har en nyresykdom. Og en dag vil hun trenge en nyretransplantasjon. Får hun ikke det, kommer hun til å dø.»

– Tema for konkurransen er verdier. Jeg tenkte at jeg hadde lyst å skrive om menneskeverd og nestekjærlighet, og da kom organdonasjon ganske fort opp som et tema, sier Olsen. Hun hadde et klart mål med talen:

– Jeg tror absolutt jeg har klart å rekruttere noen nye organdonorer, sier 18-åringen.

Se intervju med vinneren (artikkelen fortsetter under videoen):

Utfordrer hele landet

«Ta Ordet!» ble i år arrangert for andre gang. I fjor deltok elever fra skolene i Bergen.

I år var elever fra hele Vestlandet med i konkurransen. Seks finalister talte om ulike tema: Ensomhet, funksjonshemning og selektiv abort, hverdagsrasisme, organdonasjon, feminisme og flyktningkrisen. De musikalske innslagene ble fremført av soloartisten Elida Høgalmen og gruppen 9 grader nord.

Primus motor for «Ta Ordet!» er retorikkprofessor Jens E. Kjeldsen fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Kjeldsen ønsker seg nå en landsdekkende konkurranse.

– Vi må få dette til i hele landet. Norge fortjener dette, slår han fast etter nok en vellykket og gripende talekonkurranse.

– Dette er ungdom som er opptatt av ting. De er villige til å formidle og stå opp for det de tror på. Man blir jo bare veldig glad, og veldig oppstemt av det, sier Kjeldsen.

 

Taletrening hos SpeakLab

Alle finalistene har fått taletrening hos SpeakLab. Vinneren roser den gode ”taleskolen” de måtte gjennomføre frem mot den store finalen 31. oktober.

– Hos SpeakLab fikk vi veiledning av Arne Møller og lærte om stemmebruk, det å ta pauser og kroppsspråk generelt.

– Men dette er vel litt skummelt?

– Ja, det er skummelt, men det har vært urolig lærerikt. Jeg vil absolutt anbefale andre å melde seg på til neste år! sier den glade vinneren.

 

Se vinnertalen her:

 

Finalistene i 2017

 

Maria Aarre Hånes

Amalie Skram videregående skole

«Vi må åpne vårt land»

Daniel Bilsback

Knarvik videregående skole

«Ensomhet»

Amalea Salvail

St. Olav videregående skole

«Hvem er du?»

Ibrar Ahmad

Sandnes videregående skole

«En seks år gammel gutt»

Kristin Romfo

Sunndal videregående skolehttps

«Hvor mye er et menneske verdt?»

Aleksandra Olsen

Ålesund videregående skole

«7»

 


Legg igjen en kommentar