Publikum under press

Kjersti Tysse Plätzer truet salen med sang.


Av: Ove Sjøstrøm


Det er kveldsmøte i gymsalen på en skole på Vestlandet. På scenen står friidrettsstjernen Kjersti Tysse Plätzer, med utallige medaljer fra NM, VM og OL.

Hun snakker til foreldre med barn som skal begynne på ungdomsskolen. Tema er hvilke utfordringer som venter elevene.

Les mer: Du er i krise – hva nå?

Mye av foredraget handler om mestring, motstand og mobbing. Det er seint, mange har snakket før henne, lufta er tett og folk klare for å gå hjem. Hun tar en pause, ser utover salen og sier:

– Jeg tror vi tar en sang, dere. Men jeg kan dessverre ikke synge. Så jeg foreslår at en av dere leder an. Jeg kommer ned og velger ut en av dere. Ok?

Hun går ut i salen. Stemningen endrer seg momentant. Plutselig er det ingen som ser på Kjersti.

Blikkene slås ned. Til siden. I veggen.

Hun beveger seg sakte ned i midtgangen med mikrofonen i hånden. Stopper opp ved siden av en pappa. Han stirrer stivt i parketten. Ansiktet skifter farge til mørkerødt. Det er tyst i salen. Hun går sakte videre. Gransker hver rekke. Helt til siste stolrad. Før hun snur, og går tilbake på scenen.

– Føler du det?

De voksne våger å gløtte opp igjen. Spørrende. Hun ser utover forsamlingen.

– Nå vet dere hvordan mange barn har det på skolen.

Det går et gys gjennom salen. Plätzer har latt dem føle en bitte liten flik av frykten. Hun er ansatt som coach i MOT og følger elever gjennom ungdomskolen. Skolehverdagen kan være tøff for mange.

– Tenk om det var meg! Det er det jeg vil tilhørerne skal kjenne på, sier Plätzer.

Involvering

Etter friidrettskarrieren har Kjersti Tysse Plätzer utdannet seg som lærer. I juni er hun ferdig, og i juli stiller hun som instruktør på SpeakLabs Boost Camp.

– Jeg har holdt mange foredrag som aktiv og etter at jeg la opp. Involvering av publikum som teknikk oppdaget jeg tidlig.

– Det finnes mange måter å fange publikums oppmerksomhet på?

– Du må selvfølgelig ha noe å formidle som folk er interessert i. Når jeg henvender meg til publikum, bruker jeg alltid «du» og ikke «dere». Å henvende seg direkte til hver enkelt er mye bedre enn å lage distanse gjennom ord.

Stressmestring

Alle som står på en scene vil oppleve stress. Blir det for mye, kan det gå utover prestasjonen din. Plätzer lærte mye om å fungere under press som toppidrettsutøver.

– Å forberede seg mentalt er viktig, både som toppidrettsutøver og som foredragsholder, sier hun og avslutter:

– På sommerskolen vil jeg vie mye tid til hvilke mentale sperrer vi alle kan oppleve når vi skal prestere. Jeg gleder meg virkelig til å møte årets deltakere.

Les mer om sommerskolen 2016:

 


Ett svar til “Publikum under press”

  1. Ragnar Hofnes sier:

    Lykke til Kjersti! En viktig og krevende jobb du har valgt deg. Angrip den på samme måte som du gjorde som toppidrettsutøver.

Legg igjen en kommentar