Fortellere på topp

Gode fortellere slo seg løs da SpeakLab innviet sitt nye loft.


Av: Ove Sjøstrøm


Først ut på SpeakLabs fortellerkveld var journalist og forfatter Atle Nielsen. Han har skrevet 28 bøker med stor spennvidde, fra humor til quiz og ungdomsromaner med handling fra vikingtiden.

På scenen viet Nielsen sitt lille foredrag til samarbeidet med Pondus-pappa og serieskaper, Frode Øverli. Samarbeidet har resultert i en rekke humoristiske bøker med Nielsens tekst og Øverlis tegninger.

– Jeg har tatt med noen tegninger han har laget til bøkene mine. Denne er fra boken om popmusikk, sier han og tar frem en tegning av paven i en rockete positur:

– Vet dere hva Rolling Stones heter på latin? «Lapides Provolventes»! Det er noe du absolutt ikke trenger å vite om popmusikk, slår Nilsen fast til latter fra publikum.

Humor og sterke historier

En annen Nielsen-bok Øverli har illustrert er: «Elvis likte ikke fisk».

– Når Frode tegner med tema fra et legekontor, legger han som regel inn en synstestplakat i bakgrunnen. På disse plakatene står det ofte noe som er relatert til situasjonen. I dette tilfelle: «Peanut butter killed the King», forteller Nielsen og fortsetter:

– Tegningen illustrerer Elvis avsmak for fisk på en elegant og humoristisk måte.

Les mer: SpeakLab utvider

Det var ikke bare humoristiske innslag denne kvelden. Trond Stensland jobber psykiatrien og fortalte en sterk historie om mobbing i barndommen. Anne Gro Fauskanger tok oss inn i eventyrenes verden. Arne og Niklas Møller spilte ut handling fra Arnes nye roman, «Jakten på Helena Reich».

LATTEREN SATT LØST: Agnethe Thorgrimsen, Anne Hedin og Asbjørg Breines hadde tatt turen og lot seg underholde.

Forfatter på oppdrag

Forfatter og tidligere TV 2-journalist, Renate Nedregård, fortalte om skriveprosessen. Nedregård har gitt ut flere ungdomsromaner og en biografi om statsminister Erna Solberg. I disse dager har hun levert manus til en bedrifts- og jubileumsbok. Hvordan er det å gå fra biografi og ungdomsromaner til oppdragsskriving? Det var tema for samtalen på scenen.

EN GOD HISTORIE: Renate Nedregård jakter på gode historier – både som journalist ogforfatter.

– Det kan høres kjedelig ut å skrive en bok for et firma som feirer 70-års jubileum. Men dette er en drivende, spennende fortelling. Det er en fortelling om tre generasjoner med en vanvittig skapertrang, sier Nedregård og fortsetter:

– Da jeg ble spurt om å skrive boken, visste jeg at det var noen spennende elementer som kunne bli en god historie. Og det ble bedre og bedre etter hvert som jeg gravde. På et tidspunkt i skriveprosessen tenkte jeg: Hollywood kunne ikke ha gjort det bedre!

STOR PRODUKSJON: Renate har skrevet flere ungdomsromaner og en biografi om statsminister Erna Solberg.

– Er du journalist eller forfatter når du gir deg i kast med et prosjekt som dette?

– Jeg tror ikke jeg kunne ha skrevet en slik bok uten å ha bakgrunn som journalist. Men det som har drevet meg som journalist, er det samme som driver meg som forfatter: Jakten på den gode historien.

– Researchfasen er ofte mye lengre enn selve skrivefasen i et slikt prosjekt. Og da er det en fordel å ha bakgrunn som journalist, sier Nedregård.

 Sommerjobb i NRK

Vi avslutter med samme mann som innledet en hyggelige aften på det nye loftet til SpeakLab, Atle Niesen.

– Blir det jobbing med nye bokprosjekter i sommer?

– Det er alltid bøker og prosjekter på gang, men i sommer skal jeg også være programleder i NRK radio.

 – Så spennende. Når og hvor kan vi høre deg? 

– Hver dag i programmet «Nielsen» mellom 1300 og 1500 i NRK P1 + – fra 24. juli til 1. september.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre


Legg igjen en kommentar