Historien om Donald Trump

Pulitzervinner Michael D´Antonio gravde etter sannheten.


Tekst og foto: Ove Sjøstrøm


Det stormer nesten daglig rundt USAs president Donald Trump. Presidentens meldinger på Twitter får mye oppmerksomhet. Som da Londons muslimske ordfører, Sadiq Khan, nylig fikk unngjelde, under ett døgn etter et terrorangrep i byen.

Upassende og usmakelig, var noen av reaksjonene etter Trumps utblåsning.

«Sannheten om Trump»

Men hvem er egentlig Trump? Det forsøker den amerikanske forfatteren, journalisten og vinneren av Pulitzerprisen, Michael D’Antonio, å svare på i sin siste bok.

«Sannheten om Trump» kom på norsk i fjor, med perfekt timing til Trumps innmarsj i Det hvite hus. Da D´Antonio nylig stilte til bokprat med Siri Lill Mannes på Litteraturhuset i Bergen, fortalte forfatteren om utfordringene i arbeidet.

Trump er kjent for å true og saksøke kritikere. Derfor møtte D´Antonio aldri Trump alene når han skulle gjøre intervjuene. Han tok alltid med et vitne, fordi han ikke stolte på hva Trump kunne si etterpå. Selv måtte D´Antonio overtales til å skrive boken.

– Det var forleggeren min som først lanserte ideen om en bok om Trump. Min umiddelbare reaksjon var: «Aldri i verden!».

– Hvorfor reagerte du slik?

– Jeg tenkte på all faktasjekkingen et slik prosjekt ville utløse og mulige søksmål. Men nysgjerrigheten på hva som har gjort Donald Trump til Trump tok overhånd. Jeg måtte bare forsikre meg om at forleggeren min vil støtte meg hvis det begynte å hagle med søksmål.

Elsker oppmerksomhet

D’Antonio hadde en rekke samtaler med Trump selv, familiemedlemmer og medarbeidere under arbeidet med boken. Grunnen til at Trump stilte opp, er enkel ifølge D’Antonio:

– Han elsker publisitet. Det er en del av hans DNA. Alle journalister på Manhattan vet at du kan få et intervju med Trump. Til og med nå som han er president kan du ringe ham på hans private telefonnummer. Mest sannsynlig vil han svare hvis du slår på tråden.

– Er han fornøyd med boken?

– Jeg tror ikke han har lest boken selv, men har mest sannsynlig fått referert innholdet. Foreløpig har søkmålene uteblitt, selv om trusselen har vært der hele tiden. 

Trumps barndom

–  Hvilken historie er det Trump forteller med slagordet «Make America Great Again»?

– Da må vi se på Trumps barndom fra 1946 til 1959. Alle som graver i Trumps barndom forstår at det er det «Make America Great Again» handler om. Det handler også om kvinners plass i samfunnet, og synet på fargede amerikanere på 50-60 tallet, sier D’Antonio.

– Trump ble født inn i enorm rikdom, og han har gjennom hele livet kjøpt og bøllet seg ut av enhver knipe. Trump er omgitt av folk som vil ha pengene hans, og han stoler bare på sin nærmeste familie. Hans virkelighet, er Trump-virkeligheten, og utelukkende det.

 – Hvordan var det mulig for Trump å vinne presidentvalget?

Michael D’Antonio i samtale med Siri Lill Mannes på Litteraturhuset i Bergen.

– På grunn av massiv oppslutning fra fremmedgjorte menn. De som følte at de ikke ble hørt, båret fram av en forakt for eliten i Washington. Og selvfølgelig på grunn av rasisme og kvinnehat.

Ny bok om Clinton

– I Norge fikk kommentatorer og journalister kritikk for ikke å ha forutsett Trumps vinnersjanser. Burde norske USA-ekspertene sett mulighetene for en Trump-seier?

– Nei. Vi gjorde akkurat det samme i USA. Også jeg trodde at Hillary skulle vinne. Men det skjedde noe da FBI-sjefen offentliggjorde at hennes omgang med eposter da hun var utenriksminister, skulle granskes. Da tror jeg Clinton tapte valget, sier D’Antonio.

– Kommer du med flere bøker om amerikansk politikk?

– Ny bok er på vei, og den handler om nevnte Hillary Clinton. Jeg har allerede skrevet kontrakt med utgiver. Den kommer ut i løpet av 2018.

–  Har du allerede en tittel?

– Boka skal hete «Hating Hillary».

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *