SpeakLab utvider

SpeakLab får mer boltreplass og satser på ungdommen.


Av: Ove Sjøstrøm


Da det ble ledig lokaler på loftet i den staselige murvillaen på Sydneshaugen, slo kreativ leder Arne Møller til.

– Vi kunne ikke la disse lokalene gå fra oss. Fra før har vi undervisningsrom i første etasje og studio i kjelleren. Nå får vi et flott flerbruksrom på toppen av huset, sier en fornøyd Møller.

Mer plass gir SpeakLab større spillerom til flere aktiviteter.

– Vi kommer til å utvide kurstilbudet vårt. Nå har vi en gyllen anledning til å kjøre ulike typer workshops der vi kan jobbe med større grupper og flere instruktører.

Lar ungdommen ta ordet

Møller brenner for å gi ungdommen kunnskap om muntlig presentasjon. SpeakLab er med på å forberede elever fra den videregående skolen til talekonkurransen «Ta Ordet!». Konkurransen arrangeres av retorikkgruppen på Universitetet i Bergen med professor Jens Kjeldsen i spissen.

– Før finalerundene i «Ta ordet!» gir vi elevene en innføring i stemmebruk, kroppsspråk og struktur, forklarer Møller.

Nå vil han ha flere ungdommer på kurs.

– Vi håper å få fart på dette. Det er kjekt å se hvordan tenåringer tar dette, så et nytt lørdagskurs kommer snart. Litt teori, praktisk trening og mye moro, lover han.

Klart for sommerskole

Årets sommerskole blir arrangert fra 3.-7. juli i Bergen. Det blir hyret inn spennende instruktører i tillegg til SpeakLabs Arne Møller og Siri Lill Mannes. Skolen vil ta for seg ulike sider ved muntlig kommunikasjon.

Friidrettsstjernen Kjersti Tysse Plätzer, med edle medaljer fra både OL og VM, og den tidligere politimannen Vidar Hansen, var med på laget i fjor. De deltar også på årets sommerskole.

Planen er å ta lokalene på loftet i bruk under sommerskolen.

– Vi vil dele deltagerne i flere grupper og kjøre parallelle øvelser og undervisning. Med større plass får vi nye muligheter, sier Møller.

Eget forlag

Loftet vil også kunne benyttes av SpeakLabs bokforlag. Det planlegges flere utgivelser og arrangementer i 2017.

– Først blir det lærebøker om SpeakLab-metoden. Vi har etter hvert fått mye kunnskap om muntlig formidling og utviklet en metodikk som vi ser fungerer. Nå vil vi gjerne få den spikret i bokform.

 – Blir det høytidelig åpning av det nye SpeakLab-rommet på loftet?

– Det blir en sosial happening før sommeren. Vi har opptil flere forfattere på huset, så kanskje vi satser på en kombinert boksalong og presentasjon av hva SpeakLab har på timeplanen fremover, sier Møller.

Rommet strekker seg i hele husets lengde, og har plass til mange tilhørere. Rommet er først og fremst til eget bruk, men Møller åpner for at andre kan leie lokalene.

– Det er perfekt til workshops, boklansering eller mindre seminarer. Vi har også tilstøtende kjøkken og pauserom med flott utsikt, sier han.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *