Cecilie vant finalen i «Ta Ordet!»: – Nei betyr nei

Cecilie Martinessen (18) fra Olsvikåsen videregående skole fremførte den beste talen og vant finalen i «Ta Ordet!».


Tekst og foto: Ove Sjøstrøm


– Jeg har blitt voldtatt, sa hun med stødig stemme foran en fullsatt universitetsaula i Bergen.

Hun fortsatte:

– Da jeg ble voldtatt, måtte jeg ta et valg. Faktisk det vanskeligste valget jeg noen gang har tatt. Skulle jeg anmelde? Eller ikke? Jeg valgte å anmelde fordi jeg tror på rettferdighet. Jeg tror på konsekvenser. Og jeg trodde de norske lovene skulle beskytte meg når noe så fryktelig skjer. Der tok jeg veldig feil.

I talen argumenterte hun for en lovendring som gjør det lettere å få gjerningsmenn dømt i voldtektssaker. Hun brukte sin egen historie. Fra å ta mot til seg og anmelde en voldtekt. For så oppleve at saken ble henlagt uten at noen ble dømt.

– Stor moralsk kraft

Det var musestille i salen da Cecilie talte. Mange satt med klump i halsen. Ordene fra scenen traff de fleste i mellomgulvet.

Det var seks finalister finalen. Alle fra videregående skoler i Bergen.

– Vi skulle gjerne gitt førsteplassen til alle talerne i kveld, sier juryleder Anders Johansen, professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen ( UiB ).

– Men Cecilie vant fordi hun turte å tale om det vanskeligste i sitt liv og løfte det opp til et nivå om krav til reform av lovverket. Og hun talte på vegne av veldig mange uten stemme. Og det med stor moralsk kraft.

Finalisten selv var overveldet etter seieren.

– Det var det skumleste jeg har vært med på. Heldigvis har jeg fått øvd mye på det jeg skal si. Men jeg var livredd da jeg sto der, sier Cecilie Martinessen.

– Hvor tar du motet ditt fra?

– Fra meg selv, kjæresten, familie og vennene mine.

Høyt nivå

Nivået var svært høyt på de seks finalistene i historiens første finale i talekonkurransen «Ta Ordet!». Det er Retorikkgruppen ved Informasjons- og medievitenskap ved UiB som har utviklet og arrangerer konkurransen. SpeakLab er samarbeidspartner.

 

Fra venstre:

Carine Inema fra Bergen Katedralskole holdt en sterk tale om urett og rasisme.

Mattias Sakstad Gripsgård fra U. Pihl videregående skole tok et kraftig oppgjør med spissing i barneidretten.

Eline Sandnes Fosse fra Bergen Private Gymnas talte om egenopplevde erfaringer med spisevegring.

Vinneren: Cecilie Martinessen om voldtekt.

Hege Kyte fra Nordahl Grieg videregående skole om den rasutsatte E16 mellom Bergen og Voss.

Lisa Sowerby fra Amalie Skram videregående skole om det perfekte og selfiehysteriet i sosiale medier.

Elevene måtte gjennom flere runder med retorikk- og taletrening hos universitetet og SpeakLab før de gikk på scenen foran publikum på finaledagen.

Takket lærerne

Primus motor bak «Ta ordet!» er Jens Kjeldsen, professor i Informasjons- og medievitenskap ved UiB. Han trekker frem lærerne, som har bidratt til at talekonkurransen er blitt en suksess.

– Uten dem hadde det ikke blitt et godt opplegg. De stiller opp både for elevene og oss. De har med stor entusiasme deltatt på samlinger i regi av «Ta Ordet!» i høst.

– Blir det en ny konkurranse neste år?

– Det kan jeg love allerede nå, avslutter Kjeldsen.

I juryen satt professor Anders Johansen, SpeakLabs Siri Lill Mannes, Bergens Tidendes debattleder, Liv Skotheim, og forfatter Agnes Ravatn.

 

Artisten Silja Sol stod for musikalske innslag under finalen.


Legg igjen en kommentar