Snart finale i «Ta ordet!»

– En god tale kan endre noe!


 Tekst og foto: Ove Sjøstrøm


Bettina Brattaule Andersen (17) er med i andre runde av talekonkurransen «Ta ordet!». Årets tema er «forandring». Bettina vant den lokale talekonkurransen på Laksevåg videregående skole tidligere i høst. Nå sikter hun mot finalen og har en klar motivasjon for å delta:

– Jeg tror bestemt at en god tale kan endre noe, sier hun.

Det er elever i den videregående skole i Bergensområdet som deltar i konkurransen. Elevene må gjennom flere runder med retorikk- og taletrening hos Universitetet i Bergen (UiB) og hos SpeakLab før de skal opptre foran publikum på finaledagen.

10.000 kroner i premie

På denne samlingen er første stopp den nye Universitetaulaen på Naturhistorisk museum. Her skal den gjeve finalen gå av stabelen. Førstepremien er 10.000 kroner.

– Det vi gjennomfører i dag er ikke en konkurranse. Meningen er at elevene skal gi hverandre støtte og tilbakemeldinger for å bli bedre frem mot finaledagen, sier Jens Kjeldsen, professor i Informasjons- og medievitenskap ved UiB.

Alle elevene har vært gjennom delfinaler på sine respektive skoler.

– Hvor mange er det plass til her? Hvor skal vi stå? Kan jeg bevege meg når jeg snakker?

Spørsmålene hagler mot professor Kjeldsen og kursansvarlig Trygve Svensson fra universitetet.

Den gode talen

Sistnevnte tar en pep-talk før elevene skal fremføre talene de har skrevet.


– I have dream, sier Svensson og siterer den amerikanske borgerrettsforkjemperen og fredsprisvinneren, Martin Luther King jr.

– Hva gjør en tale god? Hvorfor husker vi den? Denne øvelsen skal gi dere mer innsikt i hva en god tale bør inneholde, og hvordan man argumenterer for å overbevise, sier Svensson.

På seminarrommet i Fosswinckels gate gjør elevene seg klare til ris og ros. Noen lurer på hva de skal gjøre hvis de blir nervøse.

– Alle blir nervøse. Jeg blir også det, sier professor Kjeldsen.

– Men det er bare i begynnelsen. Snakk dere varme, oppfordrer han.

– Høyt nivå

I tur og orden fremfører elevene talene de har skrevet. Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Det handler til og med om hvordan man entrer en talerstol og hvilke signaler man sender ut.

Så skal Bettina fra Laksevåg videregående skole i ilden. Talen handler om problematikken rundt legemiddelindustrien og dyre medisiner. Hun gjennomfører uten å snuble.

 

– Hvordan synes du det gikk?

– Bra. Jeg fikk gode og konkrete tilbakemeldinger på ting jeg kan gjøre bedre. Noen mente jeg burde slippe meg litt mer løs og ta flere pauser mellom setningene.

– Går du helt til finalen?

– Jeg håper det, men jeg er fornøyd med å ha kommet så langt allerede. Det er et veldig høyt nivå på alle deltakerne. Det er veldig god trening uansett, sier hun.

I selve finalen er det seks elever som skal konkurrere. Den går av stabelen 31. oktober – i den staselige og trolig fullsatte Universitetaulaen.


Legg igjen en kommentar