Fem dager på teppet

Kan du trollbinde noen bare ved å stå rett opp og ned og snakke? Det er fullt mulig. Hvis du øver.


Tekst og foto: Ove Sjøstrøm


Sommerskolen 2016 ble en suksess!

– Hei, hvor jobber du? Hva driver du med?

Det er mandag morgen i begynnelsen av juli. Deltakerne på årets Boost Camp hos SpeakLab i Bergen, fyller kaffekopper og vannglass mens praten går.

De er ledere i privat og offentlig sektor. En fra havbruk. En forsker. Advokat. Gründer. Flere jobber med næringsutvikling. Også VG-huset i Oslo har sendt en av sine sjefer på kurs i Bergen.

Å mestre frykten

En litt nervøs stemning ligger i luften. Og det blir ikke bedre av at skolens ”hot-spot” blir introdusert med en gang. Det er et rødt, sirkelformet teppe fremst i klasserommet. Her skal kursdeltakerne stå, uten manus, og mestre det mange forteller at de frykter: Å snakke foran en forsamling.

– Ja, jeg var nervøs den første dagen, men jeg håpet kurset skulle være konkret og praktisk.

ELEV: Laila Steine, daglig leder i Suldal Vekst Næringshage.

Og det var det virkelig, sier Laila Steine, daglig leder i Suldal Vekst Næringshage.

Hun fortsetter:

– Det finnes flere grunner til at jeg meldte meg på. En av grunnene er den matten der, ler hun, og kaster et blikk frem på det ”skumle” røde teppe.

Å mestre nervøsitet og bli trygg på seg selv, er en viktig motivasjon for mange. Men også kunsten å fengsle et publikum.

Hvordan blir man en god foredragsholder? Hvordan unngår du at publikummet ditt gjesper av kjedsomhet, eller begynner å fikle med smarttelefonen under din presentasjon?

Den gode historien

En av teknikkene for å holde på publikums oppmerksomhet, finner vi i den klassiske historiefortellingen. Alle har evnen til å fortelle en god historie. Med innsikt og øvelse kan du fortelle historier om det meste:

Om næringsutvikling. Om en drøm. Om å takle en krise. Om tørre tall. Om kjemiske formler. Til og med den kjedeligste Power Point-presentasjon kan bli en fengslende historie.

LÆRER PÅ SOMMERSKOLEN: Eks-politimann Vidar Hansen

– Det er så mye jeg har lært i løpet kurset. Kanskje det viktigste for meg var å bli enda mer bevisst på strukturen i det jeg sier. Her har jeg lært at alle historier inneholder faste elementer. Å bruke denne oppbygningen gir meg tryggheten jeg trenger, understreker Steine.

Advokat Jannicke Keller-Fløystad er opptatt av å gjøre seg forstått uten bruk av vanskelige ord og vendinger.

ELEV PÅ SOMMERSKOLEN: Advokat Jannicke Keller-Fløystads presentasjon blir evaluert i plenum.

– Jeg har lært veldig mye. Jeg kan nok bli litt for emosjonell og gjøre ting for komplisert når jeg formidler. Kurset har gitt meg mye bra å jobbe med for å bli bedre, slår hun fast og skryter av instruktørene:

– Alle instruktørene har bydd mye på seg selv, og klart å gjøre temaene personlig. Det har gjort dem interessante å høre på.

LÆRER PÅ SOMMERSKOLEN: OL-medaljør i friidrett, Kjersti Tysse Plätzer.

På den fem dager lange sommerskolen ble deltakerne undervist av journalist og tidligere TV 2-anker Siri Lill Mannes, tidligere fotballproff og gründer Arne Møller,  eks-politimann Vidar Hansen,  OL-medaljør i friidrett Kjersti Tysse Plätzer og fotojournalist og Pulitzer-prisvinner Melanie Burford fra New Zealand. Hun er for tiden bosatt i Bergen.

Eksamen på scenen

Mandag har blitt til torsdag kveld, og sommerskolen går mot slutten. Siste deltaker går av scenen i SpeakLabs studio på Nygårdshøyden i Bergen sentrum. Samtlige har stått rett opp og ned. Helt alene på et rødt teppe. Og levert sine presentasjoner uten manus – med publikum.

ELEV PÅ SOMMERSKOLEN: VGs annonsesjef, Hilde Øier, sammen med instruktør Vidar Hansen.

Og hvordan gikk det?

Etter at siste deltaker har gjennomført sin eksamenspresentasjon, går kursleder Siri Lill Mannes opp på scenen og smiler:

– Dette var utrolig bra! Jeg blir nesten rørt. Gratulerer!

En av dem som ga alt, var Rolf Mork-Knudsen, leder Marked hos Steen-Hansen. Han innledet sitt foredrag med å synge første vers av en Waterboys-låt. Og da presentasjonen var ferdig, brøt det ut jubel fra de andre kursdeltakerne.

– Jeg gjør presentasjoner i inn- og utland. Jeg så at jeg kunne blir bedre på en del ting. Og dette kurset var en gyllen mulighet.

ELEV PÅ SOMMERSKOLEN: Rolf Mork-Knudsen, leder Marked Steen-Hansen, ga alt på scenen.

– Hvorfor blir man bedre i formidling i løpet  kurset?

– Vi lærer å spisse budskapet. Presentasjonen jeg fremførte hadde en motivert innledning og en klar slutt, sier han og fortsetter:

– Nå er jeg blitt klar over at tempo har betydning. Jeg pleier å snakke altfor fort. I tillegg betyr volum og dynamikk i stemmen mye. De tre tingene har vært det viktigste. Dette kurset kan jeg virkelig anbefale, avslutter han.

Vil også du bli en bedre formidler? Høstens kurs i presentasjon i 2016 blir holdt 1 – 2. september i Bergen, 21. – 22. september i Oslo, 29. – 30. september i Stavanger og 20.- 21. oktober i Haugesund.

 


Legg igjen en kommentar