Vidar Hansen foran TV-skjerm

Oppdraget på broen

Hvorfor bør vi lære noe om eget og andres kroppsspråk?


Tekst: Ove Sjøstrøm Foto: Svein Finneide


Den vet den tidligere politimannen Vidar Hansen mye om. En vond opplevelse tidlig i politikarrieren gjorde ham til ekspert på noe vi neppe går rundt og tenker på i hverdagen: Kroppsspråket vårt.

– Har du kunnskap om kroppsspråk, har du også kunnskap om kommunikasjon. Det kan være svært nyttig i mange situasjoner, sier Hansen.

Hansen er en av instruktørene på sommerskolen hos SpeakLab i Bergen.

I løpet av fem dager i juli, er målet at deltakerne skal bli bedre som formidlere i møter, i presentasjoner og når man uttaler seg i medier.

Ubevisste signaler

Å være ekspert på menneskers bevisste og ubevisste signaler var nyttig da han jobbet som politimann. I 2010 fikk han Politiprisen for flest pågripelser. I 2012 sluttet han i politiet, og Hansen er nå instruktør og mentalist på heltid.

– Jeg formidler kunnskap om hva du kan lese ut av andres kroppsspråk og hvilket inntrykk du selv gir. Stemmeleie og kroppsspråk sender flere signaler om hvilken sinnsstemning man er i, enn det man er klar over.

Den tidligere politimannen blir ivrig når han snakker om våre ubevisste signaler.

– Visste du at 80-90 prosent av all kommunikasjon er ikke-verbal? Å være bevisst eget og andres kroppsspråk kan gi deg en fordel. Både i yrket du utøver og når du skal fremføre en presentasjon, sier han og fortsetter:

– Det kan også være en styrke å være klar over mekanismene som er spill når du samhandler med andre mennesker i ulike sosiale sammenhenger.

Oppdraget på broen

Da Hansen var 26 år gammel og nyutdannet politimann, ble han kalt ut til et oppdrag som han vil bære med seg resten av livet. Den unge politimannen dro ut for å avverge en tragedie. På en bro i en større by på Vestlandet står en ung kvinne som ønsker å avslutte livet.

– Hun står på utsiden brogjerdet og er klar til å hoppe da vi kommer frem, minnes Hansen.

Kroppsspråk: Den tidligere politimannenVidar Hansen er instruktør på sommerskolen.

Hansen og kollegaen klarer etter hvert å snakke henne inn på trygg grunn. Den unge kvinnen blir fremstilt for lege, og hun overbeviser dem om at tanken på å dø var et innfall der og da. Det skal ikke gjenta seg, forsikrer hun.

Kvinnen blir kjørt hjem til foreldrene. Hansen får en god klem og et takk for hjelpen. På vei inn i politibilen snur han seg og ser på kvinnen:

– Blikkene våre møtes, og hun smiler til meg. Det er da jeg kjenner det. Noe stemmer ikke. Men jeg slår det fra meg og kjører fra huset. Dagen etter får jeg høre at kvinnen er død.

 

Etter oppdraget blir Hansen dypt fortvilet, og han ønsker å slutte i politiet.

– En klok sjef godtok ikke oppsigelsen. Men etter oppdraget på broen lovet jeg meg selv at jeg aldri skulle komme i en lignende situasjon.

 Et effektivt verktøy

De følgende årene fordypet han seg i kommunikasjon, kroppsspråk og det som på folkemunne kalles intuisjon.

– Jeg oppdaget et fantastisk, effektiv verktøy. Og det beste av alt; alle kan lære de grunnleggende teknikkene for å lese andre og bedre forstå sine egne reaksjoner i ulike situasjoner, sier han.

– Hva kan deltakerne forvente seg av kurset i sommer?

– Først vil jeg si at absolutt alle yrkesgrupper kan lære noe nyttig. Om du er leder eller advokat, håndverker eller salgssjef, eller bare har lyst å lære mer om kommunikasjon, vil du få god nytte av kunnskapen jeg formidler på kurset, sier han.

– Du lærer blant annet å bruke kroppsspråk bevisst i møter og når du holder presentasjoner. Så snakker vi litt om nervøsitet og gjør en del morsomme øvelser underveis.

 – Høres spennende ut. Gleder du deg selv til å møte deltakerne?

– Absolutt. Jeg lærer også noe nytt i møte med andre mennesker. Årets sommerskole ser jeg virkelig frem til, avslutter Hansen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *